Anasayfa > Blog > Hava Kalitesini Değiştiren Etkiler ve Önlemleri
08 Kasım 2023, Çarşamba

Hava Kalitesini Değiştiren Etkiler ve Önlemleri

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, her yıl tahminen 4 milyon insan evsel hava kirliliğinin bir sonucu olarak ölüyor. Buna hastalık nedeniyle kaybedilen zaman ve parayı da eklediğinizde, iç mekân hava kalitesinin başlı başına önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu açıktır.

İç hava kalitesi problemlerini çözmenin ilk adımı, kirliliğe katkıda bulunan ana faktörlerin neler olduğunun farkında olmaktır. Gelişmiş dünyanın çoğunda, kötü iç hava kalitesine ortak katkıda bulunanlar şunları içerir:

Küf ve alerjenler:

Alerjisi olan herkes, küf, polen, toz akarları, evcil hayvan kepeği ve diğer biyolojik alerjenlerin sağlık ve konforları üzerindeki güçlü etkisini bilir. Bu şeylere karşı güçlü bir duyarlılığınız olmasa bile, sağlığınızı etkileme şansları yüksektir. Örneğin, uyku sorunları yaşamanıza, hafif solunum sorunları yaşamanıza ve diğer sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilirler.

Parçacıklar:

Parçacık kirliliği, küçük miktarlarda toz, kurum, duman ve diğer tehlikeli bileşikleri ifade eder. Bu kirleticiler, evcil hayvanlar tarafından takip edildiğinde, zayıf sızdırmazlık ve filtreleme yoluyla veya evinizdeki mobilya, giysi ve diğer eşyalar üzerinde bulunduğunda iç mekânhavanıza karışır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, havadaki partikülleri Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırır. Uzun süreli maruz kalmanın diğer potansiyel olumsuz etkileri arasında kalıcı DNA mutasyonları ve kalp hastalığı yer alır.

Gazlar:

Gaz halindeki iç hava kirleticileri, uçucu organik bileşikten (VOC) gaz çıkışından radon, karbon monoksit ve nitrojen dioksite kadar değişir. Çevre Koruma Ajansı'na (EPA) göre, VOC'lere maruz kalmak baş ağrısına, mide bulantısına, solunum yolu tahrişine ve diğer sorunlara neden olabilir. Radon ayrıca akciğer kanserinin ikinci önde gelen nedenidir ve hem CO hem de NO2 ölümcül olabilir.

Formaldehit: 

Genellikle laminat parke gibi kompozit ahşap ürünlerde bulunan formaldehit, güçlü bir kokuya sahip renksiz bir gazdır ve belirli sıcaklıklarda yanıcı olabilir. Evinizde formaldehit kullanılarak üretilmiş yalıtım, boya veya laminatlar varsa, bunlar dışarı atılan formaldehit nedeniyle ev hava kirliliğine neden olabilir. Cilt, göz, burun ve boğaz tahrişi, bu iç mekânhava kirleticisinin en yaygın etkileridir ve hatta bazı kanser türlerine neden olabilir.

Sigaralar: 

Şimdiye kadar herkes sigara içmenin tehlikelerini ve pasif içiciliğin etkilerini biliyor, aynı zamanda sigara dumanı yaygın ve kolayca önlenebilir bir iç mekânhava kirleticisidir. İçeride sigara içmekten kaçınmak, evinizin hava kalitesini büyük ölçüde artırabilir ve özellikle çocuklar, yaşlılar veya solunum yolu hastalığı olan kişiler orada yaşıyorsa uygundur.

KÖTÜ İÇ HAVA KALİTESİNİN RİSKLERİ

Sağlık sorunları, özellikle solunum sağlığı açısından, kötü iç hava kalitesinin en bariz riskidir. Ancak evinizdeki hava kalitesi konusunda endişelenmeniz için başka nedenler de vardır, örneğin:

HVAC sorunları: 

Havadaki aşırı kirleticiler, HVAC sisteminizin daha çok çalışmasına ve daha hızlı kirlenmesine neden olur. Bu, kirli hava filtresinin hava akışını azalttığı ve ayrıca toz, küf ve diğer alerjenleri tekrar havaya yaydığı anlamına gelir. Haşerelerin HVAC sisteminizin kanallarında yuvalar oluşturarak, sizin ve ailenizin soluduğu havanıza daha da fazla kirletici madde attıkları da bilinmektedir.

Elektrik faturaları: 

HVAC sisteminizin fazladan çalışmasını sağlamanın diğer bir dezavantajı, daha fazla enerji tüketerek daha yüksek bir elektrik faturasına yol açmasıdır. Aylık elektrik faturanızın normalden yüksek olduğunu fark ederseniz, her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığından ve sistemi sabote eden küf, haşere veya diğer kirletici maddeler olmadığından emin olmak için HVAC sisteminizi kontrol etmeye değer.

Uzun süreli hastalık: 

Haşere, küf ve VOC'lerden kaynaklanan döküntüler, astım ve hatta bazı kanserler gibi hastalıklara neden olabilir veya kötüleştirebilir. Ciddi hastalıklara dönüşebileceklerinden, sık baş ağrıları, öksürme veya hapşırma gibi kötü iç hava kalitesinin ilk belirtilerini göz ardı etmemek önemlidir.

Sonuç olarak: yaşadığımız çalıştığımız spor yaptığımız her türlü kapalı alanda temiz hava kalitesi gerçekten çok önemlidir. Temiz hava kalitesini artırmak için teknoloji ürünü sistemlere ihtiyaç vardır. Bu sistemler kontrollü havalandırma sistemleridir. Birçok ülkede temiz hava sistemlerinin kontrolü özel bilgisayar sistemleri üzerinden gerçekleştirmektedir.Günümüzde genellikle endüstriyel fabrikalarda ve iş yerinde Elicent ve Dynair marka ürünler kullanılmaktadır. Amaç; ortamda bulunan veya muhtemel bulunacak olan istenmeyen koku, hava veya partiküllerin ortamdan ayrılmasını sağlamak ve buna yön verebilmektir. Bu nedenle ihtiyaçlara göre fan cihazları kapasite ve yeterlilik anlamında bölümlere kategorize olmuşlardır. Çatı Tipi Radyal -Aksiyal, Kanal Tipi Aksiyal, Korozyona Dayanıklı veya Duvar Tipi Aksiyal Fanlar gibi başlıklar altında incelenebilir. Bu tip cihazlarda üfleme veya emiş seçenekleriyle uygulama montajı yapılabilir. Çatının veya çatı görevi gören yapının eğilimine göre üretilen bu fanlar yağmurdan ve şiddetli rüzgarlardan ve sayısın olumsuz koşullardan etkilenmeyecek donanım ve üretim proseslerine sahiptir. Yıllarca güvenle kullanılabilir. 2.000 m3/h den 20.000 m3/h kadar üretimi yapılır. Güvenirliliği, güç değerleri, koruma sınıfı değerleri ve yalıtımı sertifikalarıyla kullanıcı dostu ürünlerdir.

Diğer Blog Yazıları

Yaşam Alanlarındaki Hava Kalitesinin Etkileri
Yaşam Alanlarındaki Hava Kalitesinin Etkileri
Küçük Alanların Havalandırılması
Küçük Alanların Havalandırılması
Banka, Hastaneler ve Alışveriş Merkezleri Nasıl Havalandırılmalıdır?
Banka, Hastaneler ve Alışveriş Merkezleri Nasıl Havalandırılmalıdır?
Yaşam Alanlarında Yangın Tesisatı Nasıl Hazırlanmalıdır?
Yaşam Alanlarında Yangın Tesisatı Nasıl Hazırlanmalıdır?
İş Yerlerinde Doğal Gaz Sistemi Nasıl Olmalıdır?
İş Yerlerinde Doğal Gaz Sistemi Nasıl Olmalıdır?